Veel interesse in monumentale kantoren bij economische groei

Veel interesse in monumentale kantoren bij economische groei

Geschreven door Peter van Nederpelt op 16 juli 2019

Karakteristieke panden versterken het imago, maar werknemers ondervinden de nadelen

Zodra de economie weer gaat draaien, willen meer bedrijven zich in een monumentaal kantoorpand vestigen. Terwijl de hele kantorenmarkt in 2014 nog aan het kwakkelen was, vond onder monumenten al een sterke opleving plaats. ‘Een brede groep gebruikers waardeert deze unieke panden, ondanks de belemmeringen van een monumentstatus’, aldus Rick van Zwet, Research Manager.

Dit blijkt uit de vandaag verschenen rapportage Sprekende Cijfers Kantorenmarkten medio 2019 van Dynamis.

Tijdens een crisis laten bedrijven monumentale panden links liggen

Ten tijde van een economische crisis kent de vraag naar monumentale kantoren diepere dalen dan bij reguliere kantoorruimte. Bij het aantrekken van de economie groeit de interesse in deze karakteristieke panden juist sneller, doordat er ruimere budgetten voor huisvesting beschikbaar zijn. Naast juristen vestigen dan ook hippere bedrijven zoals reclame- en adviesbureaus zich in monumenten.

Bedrijfsimago belangrijker dan comfort van personeel

Doordat de uitstraling van een monumentaal kantoor het bedrijfsimago versterkt, zijn huurders bereid om € 14 per vierkante meter meer te betalen. De werknemers ondervinden echter in de dagelijkse praktijk de belemmeringen van een monument. Ouderwetse koelings- en verwarmingssystemen, onpraktische indelingen en een gebrek aan parkeerplaatsen verminderen het werkcomfort.

Arnhem meest gewilde monumentenstad

In geen enkele stad vormen monumenten zo’n belangrijk deel van de kantorenmarkt als in Arnhem. In de afgelopen tien jaar had maar liefst een op de zes verhuurde of verkochte kantoren in de Gelderse hoofdstad een Rijksmonument-status. Ook in Groningen, Deventer en Assen hebben monumenten een belangrijke rol. Transacties van monumenten zijn door de kleinere omvang van deze kantorenmarkten bepalender dan in de vier grote steden.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie